Aud tot mai des oameni nemulțumiți de acei copaci plantați pe marginea drumurilor din România, invocând următoarele motive:
- în caz de derapaj se va opri în copac
Dacă fiecare ar respecta normele de viteză legală și nu s-ar crede zmei la volan, cu siguranță nu ar părăsi carosabilul.
- cad crengi și chiar copaci pe strazi
E normal ca atunci când acei copaci nu sunt toaletați să-și lase ramurile moarte în bătaia vântului. Deaceea avem obligația să raportam celor responsabili cu administrarea acelui tronson de drum, un copac ce stă să cadă, netoaletarea copacilor, sau orice alt obstacol ce pune în pericol circulația.
Nu trebuie să dăm vina pe cei responsabili, ci să luam atitudine și să prevenim accidentele.
Pe lângă aceste motive pertinente, românii ar trebui să vadă și avantajele aduse de copacii plantați pe marginea drumurilor și nu doar acolo, ci și în orașe.
Aceștia au rolul de aproteja drumurile de vânturile laterale și zapada, creând o bariera naturală, vara te bucuri de umbră, fără să fii orbit de soare și e o plăcere să circuli pe un astfel de drum.
Ce spune Teodor Octavian Gheorghiu, cadru universitar al Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Timişoara despre verdele urban:
fabrică oxigen, fixează praful, neutralizează unii compuşi chimici periculoşi, umidifică aerul, umbreşte, protejează împotriva zgomotului stradal şi participă la o imagine stradală plăcută şi adaptată anotimpurilor. “Nu există efecte nefavorabile, decât doar cele născocite de minţi bolnave. Efectele nefavorabile (din toate punctele de vedere) sunt datorate tocmai dispariţiei unor arii importante din parcuri şi a mii de arbori stradali, însoţită de dublarea în ultimii 20 de ani a parcului auto.
Vă las mai jos câteva poze să trageți singuri concluziile: